Het feest kan beginnen …

Post 8 of 15

Het is weer zover: Het is carnaval! 4 Dagen dikke pret, optochten, opvallende outfits, carnavalskrakers, polonaises,  a-laaf roepen naar Prins Carnaval, ….. Wat een feest!

Laat ik beginnen met te zeggen dat ik niks tegen carnaval heb, maar ook niks met carnaval heb. Ik kom van ‘boven de rivieren’. Of doet dat er niet toe?

Duik ik in de oorsprong, dan is carnaval meer dan ‘een paar dagen losgaan’.  Carnaval, is ‘het afscheid nemen van het vleselijke’, de voorbereiding op de periode van vasten, 40 dagen tot Pasen.

Natuurlijk verschillen de motivaties voor deelname aan dit feestgedruis, maar er is 1 gemeenschappelijk doel: Samen plezier hebben!

Verder inzoomend op het carnavalsgebeuren zit hier een hele voorbereiding en organisatie aan vast. Er zijn verenigingen, die hier gedurende het jaar druk mee bezig zijn. De benoeming van Prins Carnaval, de Adjudanten, Raden van 11, de sleuteloverdracht, de coördinatie van de optochten met de praalwagens, enz.

Ik merk dat ik dan ineens anders tegen carnaval aankijk. Wat er dan in me opkomt, is dat ik bewondering heb voor de organisatoren, de procesbegeleiders en de leiders, die zoveel mensen weten te binden en te boeien.

Het doel is gemeenschappelijk, de wijze waarop dit bereikt wordt, verschilt. Dit kan dus blijkbaar, die vrijheid is er en wordt genomen.

Ook ik heb me ‘schuldig’ gemaakt aan het focussen op de vorm i.p.v. te focussen op het doel. Carnaval kan wat mij betreft als voorbeeld dienen in organisaties: Doel, tijdpad, kaders worden vastgesteld door de Prins en zijn adjudanten en de feestgangers (medewerkers) dragen op hun manier bij aan het bereiken van het (gezamenlijke) doel.

Groet, Diana

Carnaval

, ,

Dit artikel is geschreven door Diana van der Zwet

1 reactie

Het feest kan beginnen … | ProCaro2 maart 2014 at 11:41Antwoord

[…] http://procaro.nl/carnaval/ […]

Menu

Copyright © 2021 procaro.nl. All Rights Reserved.  WordPress Plugin

%d bloggers liken dit: