Dat gaat naar Den Bosch toe …

Post 6 of 15

Van de week zat ik ergens aan een tafeltje, lekker in de zon, om me heen kijkend en luisterend. Aan de tafel naast me zat een (nog niet zolang) gepensioneerd echtpaar, met een wat oudere man, ik schat eind 70. Ik ving op een gegeven moment een deel van hun gesprek op en ben dit bewust gaan volgen. Onbeleefd? Misschien wel ja, …

Waar hun gesprek over ging, was dat ze genoten van hun tijd en hun bezigheden, omdat het ‘moeten’ eraf was. Je eigen tijd indelen, ergens de tijd voor nemen, soms 2 keer op een dag naar de supermarkt gaan, een trein eerder nemen, zodat je, wanneer je een aansluiting mist, zonder stress gewoon een trein later pakt …

Met name de oude man had hier helemaal zijn rust en tevredenheid in gevonden en wat hem hierin  geholpen had, was dat hij merkte dat het ook allemaal niet zo snel meer ging en dat hij zich hierin wel heeft moeten aanpassen.

Het echtpaar erkende dat hen dit ook beviel aan het gepensioneerd zijn: Zelf je dag indelen, wat je doet, wanneer en hoe. Genieten van de dingen die je doet, in een ander tempo.

Toen zei de man van het echtpaar iets, wat mij triggerde: “En soms heb ik ineens de behoefte om iets efficiënts te doen” …  Er kwamen allerlei gedachten en vragen in me op en ik had zo aan willen schuiven aan hun tafel, maar ja, dat zou pas echt onbeleefd gevonden kunnen worden …

Iets efficiënts doen

Ik merkte dat dit woord me wat deed, in deze setting en verder denkend, ook daarbuiten. Efficiënt is een veelgebruikt woord en daar waar dit wordt gebruikt, hangt het vaak samen met aantallen, tijd en geld. Zodra hier de nadruk op komt te liggen, ontstaat er een soort van druk, een gevoel van moeten.

Hoe kan het dan, dat je wanneer je met pensioen bent, behoefte hebt aan ‘iets efficiënts”?

Voor mij zit het in de behoefte aan een doel, aan het gericht ergens naartoe werken, het actief werken aan, volgens plan werken, een beroep doen op je scherpte en bewustzijn van tijd en geld.

En toen viel dat kwartje, op dat terras, in de zon, ook ik heb hier behoefte aan in mijn privéleven. Wanneer ik bv. met de trein van Amersfoort naar Den Bosch wil, zoek ik van te voren uit wat de beste optie is qua tijd, aantal overstappen en kosten. Goed voorbereid begin ik aan mijn reis en ik weet hoe mijn reis verloopt en hoe laat ik aankom. Heerlijk: Iets efficiënts!

Groet,

Diana van der Zwet

Dit artikel is geschreven door Diana van der Zwet

Menu

Copyright © 2024 procaro.nl. All Rights Reserved.  WordPress Plugin

%d bloggers liken dit: