1 zwaluw máákt de zomer …

Post 7 of 15

Gisteren op de scooter naar de stad: Mooie blauwe lucht, lekker zonnetje en weinig wind. Winterjas aan, sjaal om, want hé ……. “Eén zwaluw maakt nog geen zomer!”

Het weer had veel mensen naar de stad getrokken, het was gewoon druk! Al lopend, mooie blauwe lucht, lekker zonnetje, geen wind, kreeg ik het behoorlijk warm. Was die winterjas nog wel zo’n goed idee?

Kijkend naar anderen zag ik, dat het merendeel, net als ik, een winterjas aan had, rits open,sjaal los, ………..waarschijnlijk met hetzelfde broeikas-gevoel.

Er waren mensen die een andere keus hadden gemaakt. Die waren zonder jas gekomen, sommigen zelfs met een T-shirt met korte mouwen of een broek die een stukje enkel liet zien en zelfs blote voeten in de schoenen. Tssss ……………… het is pas maart!

Deze mensen vielen op tussen de rest van de, zeg maar ‘mijn groep’, die liever broeiend in de winterjas door de stad liep, dan de jas uittrok en bv. over de arm legde.

Raar om die uitzonderingen te zien, die eerste veranderingen. Afwijkend in het straatbeeld, de ontblote delen nog bleekjes en, nou ja ………….we kijken inmiddels alweer wat maanden aan tegen dikke kleren (ondanks geen winter) en daar raak je dan zo aan gewend, toch?

In Nederland kennen we de seizoenen. Elk seizoen vraagt dat we ons aanpassen aan de omstandigheden, elk jaar weer. Hier zijn we op ingesteld, ook wanneer het bv. in de zomer regent; dan pakken we een plu, trekken een regenpak aan of gebruiken de ruitenwissers. Hieruit blijkt onze flexibiliteit.

Het is de overgang van het ene naar het andere seizoen, waar we elke keer weer even aan moeten wennen; wat trek ik nu aan en wanneer ruil ik mijn winterjas voor iets luchtigers. Je zult het een keer (moeten) doen en vaak zijn anderen die ermee beginnen het voorbeeld voor je of als je ervan doordrongen bent, dat de omstandigheden aanhouden.

Het overgaan van seizoenen en ons gedrag hierbij is te vergelijken met veranderingen in organisaties. We weten dat het lente wordt, maar kunnen (willen)  het vertrouwde vaak nog niet loslaten. Ook hier wordt degene met het T-shirt met korte mouwen raar gevonden, de uitzondering, waar we vaak aan moeten wennen. Toch maakt ook hier deze figuur het verschil en zet hij of zij de de verandering in: De eerste zwaluw kan de zomer maken!

Groet,

Diana van der Zwet

www.procaro.nl

Verandering

Dit artikel is geschreven door Diana van der Zwet

1 reactie

1 Zwaluw máákt de zomer … | ProCaro9 maart 2014 at 11:36Antwoord

[…] http://procaro.nl/verandering/ […]

Menu

Copyright © 2024 procaro.nl. All Rights Reserved.  WordPress Plugin

%d bloggers liken dit: